مالیات در ایران نیز همانند مالیات در کشور های مختلف جهان انواع خاصی دارد و در ایران به دو دستهی مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم میشود که هر کدام از این دسته ها زیر مجموعه های مخصوص به خود را دارند و افرادی که ساکن ایران هستند موظف به پرداخت آن هستند. همچنین کسانی که ساکن ایران نیستند اما در ایران اموال و دارایی دارند، باید مالیات مستقیم را پرداخت کنند.
مالیات مستقیم
مالیات مسقیم به صورت کلی به دو بخش مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شوند
مالیات غیر مستقیم
مالیات غیر مستقیم بهصورت غیر مستقیم از افراد دریافت میشود. بهعنوان مثال مالیاتی که بر روی کالاهای مصرفی قرار دارد، توسط خریداران کالا، به دولت پرداخت میشود.
انواع مالیات مستقیم
۱.مالیات بر دارایی
پایه و مبنای این دسته از مالیات، ثروت مسئول پرداخت مالیات است. از مهم ترین مالیات های بر دارایی، مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر است.
۲.مالیات بر ارث
مالیات بر ارث مالیاتی است که پس از فوت شخص متوفی بر اموال و دارایی هایی که از وی باقی مانده اعمال می شود.
بر تمامی اموالی که به ارث رسیده باشد از جمله خانه، مغازه، زمین، خودرو، اموال منقول و غیرمنقول در داخل و خارج از ایران، مالیات تعلق میگیرد.
۳.مالیات حق تمبر
تمبر به عنوان وسیلهای مهم برای اثبات صحت و معتبر بودن اسناد و مدارک به شمار میآید.مالیات حق تمبر به عنوان یک مالیات مستقیم و زیرمجموعه مالیات بر دارایی است و برای اعتبار و به رسمیت شناختن اسناد و اوراق بهادار از تمبر استفاده میشود. افرادی که درخواست دریافت این اسناد و مدارک را دارند، ملزم به پرداخت این مالیات هستند و باید تمبرها را به اسناد خود چسبانده و مالیات را پرداخت کنند. در غیر اینصورت، عواقب جریمهای برای آنها خواهد داشت.
۴.مالیات بر درامد
این نوع مالیات بستگی به درامد و حقوق شرکت ها و اشخاص دارد. همه ی افراد موظف اند در ازای هر منبع درامدی خود مالیات بپردازند.برای براورد مالیات اشخاص و شرکت ها باید میزان سود و زیان آنها را وارد اظهارنامه مالیاتی کرده و به سازمان مالیاتی تحویل داده.
۵.مالیات بر درامد املاک
هرگاه ملکی اجاره داده شود و یا نقل و انتقالاتی صورت گیرد باید به نسبت اجاره ی بها و فروش ملک باید مالیات بپردازید
۶.مالیات بر درامد کشاورزی
مشاغلی همچون کشاورزی،دامپروری،دامداری،پرورش زنبود ،پرورش ماهی و... از جمله مشاغلی هستند که مشمول مالیات میباشند اما هنوز در ایران برای این دسته مالیاتی درنظر گرفته نشده
۷.مالیات بر مشاغل
مالیات بر مشاغل را میباست اشخاص حقیقی با درامد خود بپردازند به عنوان مثال یک فروشنده پس از فروش کالای خود باید مالیلت مربوط به ان را بپردازد
۸.مالیات بر حقوق
پرداخت مالیات بر درامد حقوق به عهده ی کارفرما میباشد اما از مبلغ ان از حقوق کارکنان کشر میشود
۹.مالیات بر درامد اتفاقی
درامدهای اتفاقی نیز مشمول مالیان هستند از جمله این درامد ها به برنده شدن جوایز و یا اموال بخشیده شده میتوام اشاره کرد
۱۰.مالیات بر درامد اشخاص حقوقی
شرکت هایی که فعالیت های حقوقی انجام میدهند نیز با توجه به میزان درامد شرکت و موسسه مشمول مالیات هستند
انواع مالیات غیر مستقیم
۱.مالیات حقوق و عوارض گمرکی
این مالیات که با تعرفه های گمرکی نیز شناخته میشود
براساس قیمت آن کالا ، ارزش آن و ویژگی های فیزیکی آن همچون وزن و حجم تعیین میشود
مالیات حقوق و عوارض گمرکی به صورت های زیر از افراد دریافت میشود:
• مالیات سود بازرگانی
• مالیات بر حقوق گمرکی
• مالیات واردات اتومبیل
• مالیات حق ثبت سفارش کالا
• مالیات حق ثبت
۲.مالیات بر مصرف
مالیات غیر مستقیم بر مصرف مالیاتی است که دولت برای برخی کالاها تعیین میکند و افرادی که این کالاها را بیشتر خریداری میکنند باید مالیات بیشتری بپردازند. از جمله این کالاها میتوان به بنزین و سیگار اشاره کرد.کالاها و خدماتی که که مالیات غیر مستقیم بر مصرف به آن ها تعلق میگیرد شامل موارد زیر میشود:
• مالیات خرید و فروش الکل طبی و سنتی
• مالیات خرید و فروش سیگار
• مالیات خرید و فروش خاویار
• مالیات خرید و فروش اتومبیل
• مالیات خرید و فروش نوارهای ضبط صوت و تصویر
3.مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیر مستقیمی است که مصرفکننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات میپردازد و دریافتکننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند.
دیدگاه خود را بنویسید